Zonnepanelen 'Um Zunst' zijn een feit - Nieuws

Zonnepanelen 'Um Zunst' zijn een feit

04-08-2017

Noord-Sleen - De zonnepanelen onder de naam 'Um Zunst' in Noord-Sleen zijn vanmiddag officieel ingebruikgenomen. Na een jaar van voorbereiding was het zover aan de Brinkweg in het dorp.

Tijdens de Dorpenronde in november 2016 vertelde Eddie ter Braack reeds over het project. Zijn schoonouders (Riekus en Jannie Weggemans), hijzelf en zijn vrouw Mariska hadden jarenlang camping De Brinkhoeve in Noord-Sleen. Vorig jaar werd besloten met deze activiteiten te stoppen.

'In eerste instantie', zo vertelde Riekus Weggemans, 'zou het voormalige kampeerterrein vol komen te liggen met zonnepanelen, maar aan dit plan moesten dan wel tweehonderd gezinnen meewerken. In een dorp met 220 huishoudens bleek dit niet haalbaar. We hebben alle gezinnen door middel van een brief geïnformeerd. Op een informatieavond kwamen ongeveer 35 belangstellenden af. Uiteindelijk doen er negen gezinnen mee. We hebben gesprekken gevoerd met de Drentse Energie-Organisatie, Exenis en de Drentse Milieufederatie.'

Daarop is besloten om de schuur, die voorheen dienst deed als recreatieruimte voor de campinggasten, te verbouwen en te voorzien van een nieuw dak en daarop zonnepanelen aan te brengen. Daarbij werd gekozen voor het bedrijf Vriend Duurzaam uit Coevorden. Daarvoor werd de postcoderooscoöperatie 'Um Zunst' opgericht. De zonnepanelen leveren jaarlijks 40.000 kilowatt energie op. De investering wordt in acht of negen jaar terugverdiend. De schuur is eigendom van het echtpaar Weggemans, dat het dak gratis ter beschikking stelt.

De Postcoderoosregeling houdt in de deelnemers gezamenlijk panelen aanschaffen die stroom gaan leveren aan het net. De deelnemers zijn allemaal lid van dezelfde energieleverancier en nemen stroom af via hun eigen meter. Het voordeel bestaat uit de vrijstelling van energiebelasting voor de komende vijftien jaar

Bron: Coevorden huis aan huis / Zonnepanelen 'Um Zunst' zijn een feit.

 

Zie voor meer foto's van onze projecten op de facebook pagina van Vriend Duurzaam BV:

« terug
Uneto VNI VCA KEMA
webworks by multimove
© 2012 vriend duurzaam bv | Sitemap | Disclaimer