Zonnecollectoren

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren verzamelen de warmte van de zon om water mee te verwarmen. Voor de badkamer, keuken of het zwembad bijvoorbeeld, maar ook voor de verwarming van een gebouw. De collectoren kunnen op vrijwel ieder dak worden geinstalleerd. Of het nu gaat om een kleine woning of een groot bedrijfspand. Het is de meest gebruikte toepassing van zonne-energie.

Hoe werkt het?
De werking van een zonnecollector is eenvoudig. Wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt het warm. Zonnecollectoren maken gebruik van datzelfde principe. Een zonnecollector is over het algemeen een metalen voorwerp waar een medium doorheen stroomt om de gewonnen warmte af te voeren. De warmte wordt via een leidingsysteem naar een vat doorgevoerd en kan vervolgens worden ingezet voor tapwater of verwarming.

Besparing
Al snel kan 45 procent van de energiekosten voor het opwarmen van water worden bespaard. Daarnaast is het ook nog eens uiterst milieuvriendelijk, omdat door de inzet van zonne-energie veel CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Warmte opslaan
Een eventueel overschot aan gecollecteerde warmte, bijvoorbeeld in de zomermaanden wanneer de zon meer schijnt en relatief minder warmte nodig is, kan worden opgeslagen voor een later moment. Mocht de beschikbare warmte eens niet voldoen aan de warmtevraag van het moment, dan kan een (hoog rendement) cv-ketel aanvullende warmte leveren.

Lees ook over zonnepanelen.

Uneto VNI VCA KEMA
webworks by multimove
© 2012 vriend duurzaam bv | Sitemap | Disclaimer