Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dat gebeurt door middel van fotovoltaische cellen, waarvan een grote hoeveelheid op een paneel wordt gemonteerd. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, afgeleid van het Engelse photo voltaic.

Nobel én noodzakelijk
Stroom uit zonlicht is duurzaam, omdat bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen. Het benutten van deze duurzame zonne-energie is niet alleen nobel, maar wordt binnenkort noodzaak. Het Kyoto-protocol verplicht Nederland in de periode 2008-2012 zes procent minder broeikasgas uit te stoten ten opzichte van 1990. Wekt Nederland in de toekomst niet genoeg duurzame energie op, dan moet het worden ingekocht, een kostbare aangelegenheid.

Voordeel
Wie op de lange termijn voordelig uit wil zijn, doet er verstandig aan zonne-energie te overwegen. De investering doe je eenmalig en de zon is gratis en blijft bestaan. De terugverdientijd van zonnepanelen is slechts 10 tot 12 jaar, terwijl de installatie dubbel zo lang (25 jaar) meegaat. Subsidieregelingen maken de investering extra aantrekkelijk. Een eventueel overschot aan opgewekte energie kan aan het energienet worden geleverd. De eigenaar van de installatie ontvangt daarvoor een vergoeding.

Zonne-energie in Nederland?
Hoewel het in Nederland lang niet altijd zonnig is, werken zonnepanelen hier prima. Wanneer het bewolkt is, is de opbrengst weliswaar wat lager, maar wordt nog altijd elektriciteit opgewekt. Wolken houden namelijk slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid. Logisch eigenlijk, want als dit niet het geval was, zou het bij bewolking net zo donker zijn als ’s nachts.

Lees ook over zonnecollectoren.

Uneto VNI VCA KEMA
webworks by multimove
© 2012 vriend duurzaam bv | Sitemap | Disclaimer